Overslaan en naar de inhoud gaan

Parijs-Nice (6) - Doubey : « Deze 11e plaats verdedigen »

Parijs-Nice (6) - Doubey : « Deze 11e plaats verdedigen »

Parijs-Nice (2.WT, 8-15/03) heeft deze vrijdag aan hoogte gewonnen, ter gelegenheid van de zesde rit tussen Sorgues en Apt. Deze rit in de Vaucluse zou uiteindelijk de voorlaatste etappe worden, na de beslissing van de Franse autoriteiten en de organisatie om de rittenkoers na de zevende etappe op zaterdagavond op de top van Valdeblore La Colmiane af te sluiten. De start was heel snel, en elimineerde Tom Devriendt die moest opgeven. Het peloton werd snel kleiner, met slechts een zestigtal renners nog in de hoofdgroep aanwezig bij aanvang van de lokale ronde rond Apt, met drie hellingen. Tiesj Benoot is solo in de aanval getrokken richting de ritzege, waarna Xandro Meurisse en Fabien Doubey samen over de finish kwamen, in 14e en in 16e positie. In het voorlopige algemene klassement bezet de Fransman de 11e positie, daags voor de laatste bergrit tussen Nice en Valdeblore La Colmiane (166,5km).

Fabien Doubey :

« Ik ben zeer tevreden over mijn etappe. Ik wist dat het moeilijk zou worden om de beste klimmers te volgen op dit finale circuit, maar ik beperk de schade. Xandro en ik hebben de finale goed ingedeeld, maar daarvoor hadden Aimé De Gendt en Andrea Pasqualon al heel goed werk geleverd. Op een gegeven moment heb ik geprobeerd om de grote groepen te volgen, maar wanneer ik zag dat Deceuninck-Quick Step controleerde, heb ik gekozen om mijn energie te sparen. Dit bleek handig, want het was vandaag koers van A tot Z. »

« In de finale heb ik met Nibali in de afdaling nog willen anticiperen, maar die poging was zonder succes. Ik ben gerustgesteld gezien mijn gevoel. Er wacht ons nog een bergrit, waarin ik mijn 11e plaats in het voorlopige klassement wil verdedigen. Als men me gezegd had dat ik me in de top 15 van Parijs-Nice zou bevinden, zou ik met beide handen getekend hebben, des te meer omdat we deze wedstrijd last minute aan ons programma toegevoegd hebben. Het zal een finish voor pure klimmers zijn, maar ik wil me tussen de beste mengen en tot aan de top alles geven. » 

Xandro Meurisse :
« Ik had wat schrik, want de start was erg snel en de ontsnapping was in de eerste beklimming nog niet vertrokken. Maar uiteindelijk had ik een goed gevoel en kwam ik nooit echt in moeilijkheden. Naarmate de wedstrijd vorderde, voelde ik me beter. Tijdens de laatste beklimming hoopte ik nog om in de top 10 te eindigen, maar op de muur bij het binnenrijden van Apt kwam ik net iets te kort. Toch ben ik tevreden om na vijf moeilijke dagen terug een goed gevoel te pakken te krijgen. Er wacht ons nog een dag waar voor ons mooie dingen op het spel staan. We moeten de top 15 met Fabien verdedigen, en waarom niet in de top 10 klimmen. Zelf zal ik tot aan het einde vechten om in het algemene klassement te stijgen. » 

Etappe 6 :
1. Tiesj Benoot 
2. Michael Matthews
3. Sergio Higuita
14. Xandro Meurisse + 0:43
16. Fabien Doubey
29. Aimé De Gendt + 3:18
50. Andrea Pasqualon + 12:16
94. Pieter Vanspeybrouck + 26:39
96. Boy Van Poppel 
DNF Tom Devriendt

Voorlopige algemene klassement :
1. Maximilian Schachmann 
2. Tiesj Benoot + 0:36
3. Sergio Higuita + 1:01
11. Fabien Doubey + 2:36
31. Xandro Meurisse + 14:16
32. Aimé De Gendt + 14:38
36. Andrea Pasqualon + 17:31
89. Pieter Vanspeybrouck + 46:17
91. Boy Van Poppel + 52:44