Overslaan en naar de inhoud gaan

Strade Bianche : Een ambitieuze groep, met Meurisse, Vliegen, Doubey en Hermans

Strade Bianche : Een ambitieuze groep, met Meurisse, Vliegen, Doubey en Hermans

De Strade Bianche (1.WT, 1/08) zal deze zaterdag het tweede luik van wielerseizoen 2020 openen. De Italiaanse klassieker, het eerste World Tour evenement dat in maart geannuleerd werd, verkreeg in enkele jaren, dankzij zijn tussen de Toscaanse wijngaarden slingerende en niet-geasfalteerde wegen, een mythisch statuut.  Voor de eerste keer in haar geschiedenis, zal de formatie Circus-Wanty Gobert-Tormans aan de door RCS georganiseerde klassiekers aan de start verschijnen. Deze Strade Bianche op zaterdag gaat Milaan-Turijn (5/08), Milaan-San Remo (8/08), GranPiemonte (12/08) en de Ronde van Lombardije (15/08) vooraf. 

Het Belgische team heeft geopteerd voor een groep bestaande uit klimmers en klassieke renners om de 184 kilometer over bijna 3000 hoogtemeters rondom Sienna (Italië) aan te pakken. De kern onder leiding van sportdirecteurs Hilaire Van der Schueren en Steven De Neef die zaterdag onder een loodzware zon aan de start komt, bestaat uit de Belgen Xandro Meurisse, Loïc Vliegen, Quinten Hermans, Timothy Dupont, Pieter Vanspeybrouck, de Fransman Fabien Doubey en de Nederlander Corné Van Kessel die zijn landgenoot Maurits Lammertink vervangt. Lammertink brak deze donderdag zijn sleutelbeen tijdens de verkenning en wordt binnenkort in België geopereerd.

Xandro Meurisse :
« We bevinden ons op bekend terrein, aangezien we deze verplaatsing in maart, voor de afgelasting, al gemaakt hebben. Maar deze keer zullen we gelukkig kunnen koersen! Ik heb tijdens de verkenning van donderdag gemerkt dat het terrein er nog droger bij ligt dan in maart. In het voorjaar is de ondergrond nog vochtig en meer solide. Nu wordt het meer stof happen zijn en wordt het opletten voor uitschuivers. »

« Ik ben ongeduldig om de competitie te hervatten, want deze periode zonder wedstrijden was erg lang. Ik heb het vertrouwen steeds behouden, door de trainingen te blijven volhouden en dankzij een versnelling in juli met een individuele stage in de Vogezen en een collectief trainingskamp in de Ardennen. »

« Ik verwacht dat het peloton zeer nerveux en gemotiveerd zal zijn, met enkele zeer goed voorbereide renners. Het wordt waarschijnlijk koers vanaf de start, zonder duidelijke vroege vlucht. Gezien de aangekondigde warmte van om en bij de 40 graden wordt het zaak om goed gehydrateerd te blijven en de luwte in het peloton lang genoeg op te zoeken, om de inspanningen achteraf niet te moeten betalen. Eveneens zullen er valpartijen en mechanische pech moeten ontweken worden, maar aangezien we over een sterk collectief beschikken, heb ik er vertrouwen in dat we een gezamenlijk goed resultaat kunnen bereiken. » 

Quinten Hermans : 
« Eindelijk kan ik mijn eerste wedstrijd in de kleuren van Circus-Wanty Gobert-Tormans betwisten. De Strade Bianche biedt een bijzonder parcours, op maat van veldrijders. Maar omdat ik tot eind februari in het veld aan het werk was, paste deze fantastische koers normaal gezien niet in mijn programma. Ik ben dus blij dat ik een plaats in de selectie kreeg in deze herschikte kalender. »

« Het is uiteraard speciaal voor mij om een eerste World Tour wedstrijd te ontdekken en een eerste rugnummer op mijn trui van Circus-Wanty Gobert-Tormans op te spelden. Het serieuze werk kan beginnen! Maar deze herstart wordt bijzonder voor het hele peloton. De warmte heeft ervoor gezorgd dat het terrein er zeer stoffig en glad bij ligt, dat hebben we gisteren helaas aan den lijve ondervonden met de val van Maurits. Dit is ongetwijfeld een voordeel voor veldrijders zoals ik, omdat er op de niet geasfalteerde wegen zowel tijd gewonnen als verloren kan worden. Maar ik hoop me vooral goed aan de warmte te kunnen aanpassen, want ik heb toch redelijk afgezien tijdens de eerste twee trainingen in deze hitte. We mogen ons aan een zware wedstrijd verwachten. »

Loïc Vliegen :

« Ik ken deze koers sinds ik er in 2018 aan deelnam. Maar de omstandigheden waren zeer verschillend, met regen en modder. Tussen de parcoursverkenning in maart en die van vorige donderdag is de ondergrond nog veel veranderd. Het sturen zal volledig anders zijn op de droge en gladde sectoren. Maar ik voel me klaar om deze Strade Bianche aan te pakken na een goede hoogtestage in Livigno en een collectief trainingskamp waar ik een goed gevoel had. »

« Ik begin me goed te acclimatiseren aan de hitte, al is het altijd moeilijker om van een inspanning te herstellen. De weersomstandigheden zullen voor iedereen dezelfde zijn. We kunnen beter niet te vroeg in beeld verschijnen, maar moeten toch steeds vooraan gepositioneerd blijven om op de gravel sectoren ons eigen traject te kunnen kiezen. Ik hoop dat ik over de mogelijkheden zal beschikken om in de finale de favorieten te vergezellen en een zo goed mogelijk resultaat te behalen, maar niemand heeft maatstaven over het niveau van de concurrentie. Ook de warmte moet overwonnen worden, de stuurvaardigheid moet goed zitten, valpartijen moeten ontweken worden, … »