Overslaan en naar de inhoud gaan

« De nieuwe UCI kalender biedt nieuwe verblijdende perspectieven »

« De nieuwe UCI kalender biedt nieuwe verblijdende perspectieven »

De UCI heeft deze woensdag nieuwe datums voor de internationale wielerkalender, die door de mondiale sanitaire crisis Covid-19 overhoop gehaald werd, gecommuniceerd. De herstart van de competitie is ten minste tot 1 juli uitgesteld, voor de wedstrijden van de World Tour is het zelfs wachten tot 1 augustus. Deze datums brengen iets meer duidelijkheid over de kalender die in de zomer en het begin van de herfst zeer druk wordt. De nationale kampioenschappen zullen tijdens het weekend van 22 en 23 augustus plaatsvinden, een week voor de start van de Ronde van Frankrijk. De monumenten moeten nog een plaats op de kalender vinden. De klassiekers Milaan - San Remo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije zouden dus aan het einde van het seizoen betwist worden, al zou de UCI maar op 15 mei een definitieve kalender publiceren.

Zoals alle professionele sportieve groeperingen is Circus-Wanty Gobert-Tormans tevreden met deze aankondiging van de UCI, die het programma van de komende maanden en weken verheldert. Alle renners van het Belgische UCI Pro Team zijn momenteel in lockdown, maar de meerderheid van de renners kunnen volgens de lokale overheidsvoorzieningen nog buiten trainen, behalve de inwoners van Frankrijk (Jérémy Bellicaud, Fabien Doubey en Yoann Offredo), Spanje (Maurits Lammertink en Andrea Pasqualon) en Italië (Simone Petilli). Dankzij de simulator van BKool kan de gehele groep renners, samen met het grote publiek, op virtuele parcoursen van de klassiekers blijven fietsen. Jean-François Bourlart, algemeen manager van Circus-Wanty Gobert-Tormans, heeft kennis van het nieuwe voorlopige programma genomen.

Jean-François Bourlart (algemeen manager Circus-Wanty Gobert-Tormans):

«  Sinds enkele weken leven we in afwachting van de evolutie van deze Covid-19 pandemie. Ik volg deze nooit eerder geziene crisis van in het begin met aandacht, en we hebben adequate maatregelen genomen om onze staff en renners te beschermen. Iedereen heeft zich met de leden van zijn familie kunnen isoleren, wat deze lange periode mentaal draagbaar maakt. Gelukkig heeft de meerderheid van onze renners in België, Nederland of in Noorwegen nog het recht om buiten op de weg te trainen, wat de psychische last limiteert. Toch blijft het voor topsporters moeilijk om van de ene dag op de andere alle doelen te verliezen. »

«  Daardoor ben ik zeer positief over de aankondiging van de UCI van vandaag. De prioriteit blijft de gezondheid van allen en het is noodzakelijk dat de sanitaire omstandigheden verbeteren vooraleer we kunnen overwegen om opnieuw met koersen aan de slag te gaan. Maar voor het eerst kunnen we concreet over de herstart beginnen nadenken. Ik wil onze trouwe partners, die net als de wereldeconomie door deze crisis een impact ondervinden, bedanken voor hun blijvend vertrouwen en voor de kleine gebaren die hun betrokkenheid in de strijd tegen het coronavirus uiten. » 

«  Ik kijk uit naar het behouden van de monumenten en de belangrijkste wedstrijden op de internationale kalender, die voor onze discipline en voor een ploeg van onze rang essentieel zijn. Dit zal een blank seizoen vermijden en biedt dankzij concretere deadlines de mogelijkheid om de motivatie terug te vinden. Eens de kalender definitief op poten staat, zullen we met de sportieve directie rond de tafel zitten om nieuwe sportieve doelen op te stellen voor alle renners, want het wegprogramma zal van begin augustus tot eind oktober zeer druk zijn. Zonder het begin van het veldritseizoen met het Tormans CX Team te vergeten. »