Overslaan en naar de inhoud gaan

Toscana (2) - Martin bekroont hoogvorm met dubbelslag

Toscana (2) - Martin bekroont hoogvorm met dubbelslag

Guillaume Martin verkeert in hoogvorm. De 24-jarige Fransman schreef de slotetappe én het eindklassement van de Giro della Toscana (2.1, 26-27/09) op zijn naam. Danilo Napolitano wilde zich voor eigen volk laten zien en schoof mee in een vlucht van zeven renners. De zeven koplopers reden een maximale voorsprong van 4:30 bij elkaar. In de finale moesten de renners twee keer de klim naar Volterra (8km aan gemiddeld 5%) bedwingen. Op de eerste beklimming werd Napolitano door het peloton bijgebeend na een vlucht van ongeveer 130km.

Op de tweede en laatste beklimming ontbond Guillaume Martin zijn duivels. In eerste instantie reed Martin samen met enkele andere renners naar de overgebleven vluchters, maar in de slotkilometer sprong Martin op en over de eerder ontsnapte Visconti. Martin reed solo naar de zege in Volterra en sloeg een dubbelslag door ook het eindklassement te winnen. Daarin gaat hij o.a. Visconti, Nibali en Bernal vooraf. Voor de Fransman is het zijn vierde en vijfde zege van het seizoen, de zesde zege van Wanty-Groupe Gobert in acht dagen tijd. 

Guillaume Martin:

"We hebben de perfecte wedstrijd gereden, net als gisteren toen we Backaert vooraan hadden en we veel werk verrichtten voor Pasqualon. Gisteren was ik wat teleurgesteld van niet met de eerste vier mee te zijn en ik dacht dat het algemene klassement verloren was. Uiteindelijk draaide dát net winstgevend uit, omdat ik van meer vrijheid kon profiteren."

"Het team bracht me goed in de aanloop naar de slotklim. Daar versnelde Gasparotto aan de voet. Ik volgde hem waarna we met vier de ontsnapping bijbeenden. Maar er werd tactisch gereden omdat het geen heel steile beklimming was. Toen een groepje met Minnaard terugkeerde heb ik onmiddelijk opnieuw versneld. Zo kwamen Visconti en ik vooraan. Op een bepaald moment wilde hij niet meer overnemen en dan heb ik beslist om alles op alles te zetten."

"De laatste twee kilometer ging ik solo. Ik had een mooie kloof en sloeg erin die te behouden. Na de verschillen van gisteren had ik totaal niet verwacht om het algemene klassement nog te winnen. Zelfs met zulke grote namen aan de start wist ik wel dat ik met hen kon concurreren."

"Na mijn eerste overwinning in de Limousin heb ik een klik gemaakt. Wanneer je begint te winnen streef je steeds opnieuw naar de overwinning. Het is een combinatie van het mentale en fysieke, omdat ik sinds de Tour de France enorme vooruitgang heb geboekt. Er wordt vaak gezegd dat je daarna nog een tand extra kan duwen. Dat is waar, vooral op mijn leeftijd. Dan neemt de ploeg me mee als kopman, wat vertrouwen geeft. Het hele team ondersteunt mij en zet me af aan de voet van de beklimmingen."

"Ik kan niet zeggen welke overwinning de mooiste is. De eerste, na een nummer met Baugnies in Limousin, was speciaal. De ene in Gévaudan, mijn eerste algemene klassement, was de meest onderbouwde. Maar hier komt de kwaliteit van de overwinning naar voren, omdat er grote namen aan de start stonden. Elk plezier is anders, maar ik kan van elke manier proeven!"

"Nu denk ik al aan de Giro d'Emilia, die mij met zijn zware parcours past. Maar ik ben niet van plan om deze donderdag te laten lopen, want op het einde van deze Italiaanse driedaagse is een puntenklassement te winnen, waarin ik momenteel aan de leiding ga. We zullen morgen voor Pasqualon rijden, en ik wil nog wat punten sprokkelen. Dan zal ik de Italiaanse week voltooien en mijn seizoen afronden in de Famenne Classic. "

Uitslag Etappe 2 (Lajatico - Volterra)

1. Guillaume Martin
2. Giovanni Visconti
3. Mattia Cattaneo

Eindklassement

1. Guillaume Martin
2. Giovanni Visconti
3. Mattia Cattaneo
4. Vincenzo Nibali
5. Egan Bernal