Overslaan en naar de inhoud gaan

TDF (6): Exploot van Meurisse, 3e, op La Planche des Belles Filles

TDF (6): Exploot van Meurisse, 3e, op La Planche des Belles Filles

De klimmers werden op hun wenken bediend in de zesde etappe in de Tour de France (2.UWT, 6-28/7) met start in Mulhouse en aankomst op de top van La Planche des Belles Filles. Maar liefst zeven gecategoriseerde beklimmingen stonden po het programma van de dag, met Markstein, de Ballon d’Alsace en de aankomst op La Planche des Belles Filles de beklimmingen van eerste categorie. Vanaf de start, in de aanloop naar de eerste beklimming van de dag ontstond een kopgroep van 14 renners met Andrea Pasqualon en Xandro Meurisse. De Italiaan won de tussensprint voor Politt en Greipel, terwijl Meurisse het gevecht aanging voor de punten van de bergprijs.

Met nog 70 kilometer af te werken, groeide de voorsprong van de ruime kopgroep naar 8 minuten. De opeevolging van beklimmingen zorgden echter voor een uitdunning van de kopgroep tot vier renners, met Xandro Meurisse. Een voorsprong van 2'30 bleek genoeg om het peloton op achterstand te houden, de vier zouden de ritoverwinning in deze eerste etappe met aankomst bergop onder mekaar uitvechten. Dylan Teuns versloeg Guilio Ciccone op de top van La Planche des Belles Filles, Meurisse kwam een minuut later binnen op de 3e plaats. De Belg maakt een heuse sprong in het voorlopige algemene klassement en bevindt zich nu op de 15e plaats. Guillaume Martin finishte op de 24e plaats en klimt naar de 30e plaats in het voorlopige algemene klassement. Deze vrijdag trekt het peloton in een 230 kilometer lange etappe van Belfort naar Châlon-sur-Saöne.

Xandro Meurisse:

« Sinds enkele dagen heb ik mijn zinnen op de bergtrui gezet en ik wou één of twee keer proberen om in de ontsnapping mee te springen en dit doel te behalen. Mijn eerste poging vandaag was meteen de goeie. Het was echter niet makkelijk, met medevluchters Wellens en De Gendt die hetzelfde doel voor ogen hadden. Na enkele keren strijden voor de bergpunten waren de waardeverhoudingen duidelijk en besloten we om de strijdbijl voor de bollentrui te begraven en ons te focussen op etappewinst, met de kopgroep hadden we namelijk een voorsprong van 8 minuten opgebouwd! »

« In de finale beklimming was de voorsprong naar 2'30 geslonken en vreesde ik dat ik nog ingehaald zou worden, maar blijkbaar had ik de beklimming van La Planche des Belles Filles goed ingedeeld en was het de goede tactiek om me niet te laten misleiden door de tempoversnellingen. Ik zou niet geloofd hebben dat ik vandaag, in één van de zwaarste ritten van deze editie, de 3e plaats zou halen. Mijn doel voor de start was de bergtrui, maar deze 3e plaats is véél meer waard! Mijn 8e plaats vorige week was al veel belovend, dit podium is voor mezelf en het team fantastisch! Met Wanty-Gobert groeien we elk jaar in deze Tour de France. Vooraf hadden we gezegd dat we met dit collectief in staat waren om mee te doen voor een ritoverwinning. Ik ben ervan overtuigd dat mijn ploegmaten mijn prestatie van vandaag kunnen evenaren en zelfs verbeteren! »

Etappe 6:
1. Dylan Teuns
2. Guilio Ciccone +0:11
3.Xandro Meurisse +1:05
24. Guillaume Martin +2:44
43. Andrea Pasqualon +10:14
96. Frederik Backaert +20:02
114. Kévin Van Melsen
144. Odd Eiking +22:15
147. Yoann Offredo +22:50
155. Aimé De Gendt +22:58

Voorlopige algemene klassement:
1. Guilio Ciccone
2. Julian Alaphilippe +0:06
3. Dylan Teuns +0:32
15. Xandro Meurisse +1:39
30. Guillaume Martin +3:27
80. Andrea Pasqualon +31:15
116. Kévin Van Melsen +52:16
141. Kévin Van Melsen +52:16
143. Aimé De Gendt +52:41
170. Frederik Backaert +1:00:09
172. Yoann Offredo +1:04:36