Overslaan en naar de inhoud gaan

Murcia (1): Meurisse boekt met bravoure een eerste zege

Murcia (1): Meurisse boekt met bravoure een eerste zege

Circus-Wanty Gobert-Tormans kan een eerste zege aan de teller toevoegen, met dank aan een perfecte dag voor Xandro Meurisse in de openingsrit van de Vuelta Ciclista a la Region de Murcia (14/02, 2.1). Van bij het verlaten van de Spaanse kust in Los Alcazares werd er van het hellend parcours gebruik gemaakt om er stevig in te vliegen. Xandro Meurisse schoof mee in een vroege vlucht van elf renners. Weinig ploegen waren ontevreden met de samenstelling van de ruime kopgroep, waardoor de voorsprong tot boven de 10 minuten groeide.

De Belg liet de tussenklassementen aan zich voorbijgaan en concentreerde zich op de finale, die heel wat spektakel opleverde. Er vielen heel wat aanvallen te noteren in de kopgroep, maar uiteindelijk kon niemand zich voor de finale klim van 3 kilometer afscheiden. Meurisse werkte de laatste technische kilometer in het centrum van Caravaca de la Cruz met bravoure af en zette zijn tegenstanders op achterstand. De renner van Circus-Wanty Gobert-Tormans boekte zijn eerste zege van het seizoen en zal op de slotdag van deze tweedaagse de leiderstrui om de schouders hebben. Deze zaterdag verbindt de rit Santomera en Murcia in 179,6 kilometer, langs onder andere de Alto Espuna (10,6km aan 3,9%) en de Alto de Collado Bermejo (7,2km aan 7%).
 

Xandro Meurisse:

« Wanneer je na 20 kilometer wedstrijd in de ontsnapping gaat, weet je dat het een lange dag wordt. Maar de ketting liep gesmeerd en de juiste renners van de juiste ploegen zaten vooraan. We hadden al vrij snel begrepen dat onze kopgroep het tot een succesvol einde kon brengen, tenzij Movistar Team roet in het eten wou strooien. In de spetterende finale hield ik een aantal gevaarlijke renners in de gaten, maar ik werd op mijn beurt ook geviseerd. Ondanks mijn pogingen was het dus moeilijk om weg te geraken. Met het team hadden we de laatste klim goed bestudeerd en ik wist dan ook perfect hoe ik me moest positioneren. De laatste 75 meter waren erg steil, maar ik kon met een voorspring finishen! »

«  Morgen kom ik in een geheel nieuwe situatie terecht. Voor het eerst zal ik de leiderspositie verdedigen. Ik heb er vertrouwen in dat ik de Alto Espuma met de beteren over kan, en ik reken ook op mijn sterk team! »

Etappe 1:

1. Xandro Meurisse
2. Adam De Vos +0:04
3. Josef Cerny +0:11
41. Maurits Lammertink +17:04
73. Simone Petilli
74. Loïc Vliegen
110. Aimé De Gendt +18:27
111. Pieter Vanspeybrouck +18:29

Voorlopige algemene klassement:

1. Xandro Meurisse
2. Adam De Vos +0:04
3. Josef Cerny +0:11
41. Maurits Lammertink +17:04
73. Simone Petilli
74. Loïc Vliegen
110. Aimé De Gendt +18:27
111. Pieter Vanspeybrouck +18:29

Foto: Vuelta Ciclista a la Region de Murcia