Overslaan en naar de inhoud gaan

Duinkerke (1): Devriendt in de bergtrui, Dupont in de top 10

Duinkerke (1): Devriendt in de bergtrui, Dupont in de top 10

Het 173 kilometer lange parcours van de eerste rit in de Vierdaagse van Duinkerke/Grand Prix des Hauts de France (2.HC) flirtte met de Frans-Belgische grens. Veurnenaar Tom Devriendt maakte van de gelegenheid gebruik om in de vroege ontsnapping mee te glippen en op voor hem bekend terrein bonificatieseconden en punten voor de bergprijs te smokkelen op onder meer de Catsberg en de Zwarte Berg. De Wanty-Gobert renner mocht het podium op om de witte bergtrui in ontvangst te nemen.

De Jumbo-Visma ploeg hield de kopgroep binnen bereik en loodste, na het inhalen van de laatste koplopers in de laatste 10 kilometer, Dylan Groenewegen naar de overwinning in een verwachte massasprint. De aanloop naar die sprint werd echter door een valpartij waarbij Timothy Dupont gehinderd werd ontsierd. Ondanks deze hindernis finishte hij in de smalle en hectische sprint in Condé-sur-l'Escaut als 9e.

Timothy Dupont:

« Spijtig dat ik op anderhalve kilometer van de aankomst door een valpartij gehinderd werd, want mijn gevoel op de fiets is niet slecht. Er zat meer in dan die 9e plaats. Maar het belangrijkste is dat ik niet gevallen ben, want er wachten nog vijf ritten en ik heb er vertrouwen in dat ik de komende dagen nog iets mooi kan laten zien. »

« Ik verwacht dat het team van dagwinnaar en leider Dylan Groenewegen er dagelijks alles aan zal doen om de wedstrijd in een sprint te laten eindigen. Bovendien mag ik, terugdenkend aan mijn 7e plaats in de rit naar Cassel vorig jaar, klassementsambities hebben. »

Resultaten etappe 1:

1. Dylan Groenewegen

2. Marc Sarreau

3. Mike Teunissen

9. Timothy Dupont

21. Pieter Vanspeybrouck

24. Wesley Kreder

48. Yoann Offredo

51. Frederik Backaert

74. Tom Devriendt

80. Aimé De Gendt

Voorlopig algemeen klassement:

1. Dylan Groenewegen

2. Marc Sarreau +0:01

3. Elmar Reinders +0:04

7. Tom Devriendt +0:08

14. Timothy Dupont +0:10

26. Pieter Vanspeybrouck

29. Wesley Kreder

51. Yoann Offredo

54. Frederik Backaert

81. Aimé De Gendt