Overslaan en naar de inhoud gaan

Dauphiné (7) - Martin derde keer top 10, 12de in eindklassement

Dauphiné (7) - Martin derde keer top 10, 12de in eindklassement

De laatste etappe van het Critérium du Dauphiné (2.WT, 03-10/06) vormde het orgelpunt na vier dagen in de Alpen. In de strijd om de vroege ontsnapping miste Marco Minnaard nipt de aansluiting met de kopgroep. Zes renners vormden de vroege ontsnapping.

Het peloton explodeerde richting Megève, waar Guillaume Martin en Xandro Meurisse de favorieten vervoegden. Op de slotklim naar Saint-Gervais Mont Blanc was Martin aan de voet nog steeds in het bijzijn van de favorieten. Op de beklimming zelf vormde onze 25-jarige Franse klimmer mee de achtervolgende groep op o.a. de gele trui. Zo eindigde hij 8ste in de rituitslag en schuift hij op naar een 12de plek in het eindklassement. Xandro Meurisse eindigde als eerste Belg op plek 18 in de etappe.

Guillaume Martin : 

« Vorig jaar had ik het moeilijk in opeenvolgende bergetappes. In die zin was deze Dauphiné een goede test met het oog op de Tour. Ik heb een stap gezet, en voelde me dag na dag beter worden. Ook vandaag kon ik de favorieten lang volgen. Dat is plezant. Ik won al wedstrijden met steile aankomsten bergop. Hier kregen we vier zware bergetappes voor de wielen geschoven, en ook hier hield ik meer dan stand. »

« In de tijdritten moest ik tijd toegeven, maar er zijn meer positieve dan negatieve punten om te onthouden. In de Tour zullen die tijdritten beslissend worden, zeker de ploegentijdrit. Maar de ploeg heeft nieuwe tijdritfietsen ontvangen van Cube, die aerodynamischer zijn en waarmeee we beter mee zullen presteren. Dat zal een verbetering zijn. Maar ik zal nooit een Tony Martin worden. Ik weeg 55 kilo, dus ik heb andere kwaliteiten. » 

Xandro Meurisse :

« Ik had enkele twijfels na een zware dag zaterdag. Maar dankzij de osteopaat was mijn rug vandaag weer in orde. Ik kon goed werk verrichten voor Guillaume. In de laatste afdaling vroeg hij me om hem naar voren te loodsen. Ik moest wat risico's nemen, maar kon hem in een goede positie aan de voet afzetten. Mijn werk zat erop, maar ik kon toch nog aanklampen. »

« Ik ben geen pure klimmer, maar ik trek me uit de slag in de bergen. Ik ben tevreden dat ik mijn rol heb kunnen spelen, en daar haal ik ook motivatie uit. Ik ben blij dat ik mijn rol kon spelen, want gisteren was ik ontgoocheld dat ik niet van de partij was. »

« In de eerste etappe eindig ik top 10 en ook in de tweede zat ik niet ver. Op WorldTour niveau is dat niet slecht. Ik keer tevreden terug naar huis. Nu wil ik drie dagen goed recupereren alvorens de Route d'Occitanie aan te vatten. Op papier zou de tegenstand iets minder hoog moeten zijn, maar ik verwacht me toch aan een sterk peloton. Ik hoop er een mooi eindklassement neer te zetten. »

« Voor de Tour de France moet ik helaas afhaken. De geboorte van een eerste kind is iets speciaals, dus ik kan er niet deelnemen. Dat is jammer, want ik kon er aan de start staan in topvorm. Maar ik wil geen plaats van een ploegmaat afpakken om dan na twee weken de Tour te verlaten. Ik wil absoluut aanwezig zijn bij de geboorte. Maar ik ben ervan overtuigd dat de ploeg een mooi collectief naar de Tour zal sturen. Ik hoop dat ik de laatste week van de Tour met een kind in mijn armen op televisie kan volgen. »

Etappe 7 :
1. Adam Yates
2. Dani Navarro + 0:04
3. Romain Bardet + 0:09
8. Guillaume Martin + 0:28
18. Xandro Meurisse + 3:31
44. Thomas Degand + 10:48
67. Dion Smith + 18:28
75. Marco Minnaard + 19:28
83. Frederik Backaert + 21:03

Eindklassement :
1. Geraint Thomas
2. Adam Yates + 1:00
3. Romain Bardet + 1:47
12. Guillaume Martin + 5:54
38. Xandro Meurisse + 42:07
42. Thomas Degand + 45:51
59. Marco Minnaard + 1:03:57
87. Dion Smith + 1:26:06
100. Frederik Backaert + 1:40:30

Jongerenklassement :
1. Pierre Latour
2. Antwan Tolhoek + 1:16
3. Guillaume Martin + 1:49