Overslaan en naar de inhoud gaan

Dauphiné (2) - Martin : "Het is frustrerend"

Dauphiné (2) - Martin : "Het is frustrerend"

De tweede etappe van het Critérium du Dauphiné (2.WT, 9-16/06) was opnieuw een parcours op maat voor aanvallers. Een ontsnapping van dertien mannen heeft zich vanaf het begin van de wedstrijd afgescheiden, daaronder enkele serieuze kandidaten die er een uitputtende dag van maakten. Het peloton ontplofte in de loop van de beklimmingen, tot een hergroepering zich op 35 kilometer van de finish produceerde. Guillaume Martin heeft hiervan gebruik gemaakt om een tegenaanval te plaatsen, en in het zicht van de laatste hindernis van de dag met een tiental renners uit het peloton te ontsnappen. Op de flanken van Saint-Victor-sur-Arlanc, heeft Martin zich met  Teuns afgescheiden, om de top met een twintigtal seconden voorsprong op de eerste achtervolgers te overschrijden. De groep met favorieten, onder leiding van Froome en Fuglsang, zal nooit de aansluiting maken, waardoor de overwinning in een sprint met twee in de straten van Craponne-sur-Arzon uitgevochten werd. Na een poging om Teuns te verrassen, wordt Guillaume Martin uiteindelijke de laatste meters nog ingehaald om met enkele centimeters naast de overwinning te grijpen. De Fransman, 2e vandaag, wordt eveneens 2e in het voorlopige algemene klassement op 3 seconden van de nieuwe gele trui. Odd Eiking is 3e in het jongerenklassement.

Guillaume Martin :

« We hebben alles gehad tijdens deze etappe, met een zeer snelle en uitputtende start in de mist en de regen, daarna waaiers, voorafgaand aan een offensieve finale, zoals ik het graag heb. Ik beëindig deze etappe wat gefrustreerd, omdat ik een uitstekend gevoel had en dit het soort etappe is dat me perfect ligt. Ik wou aanvallen en ik ben samen met Teuns vooraan beland. Ik wist dat hij een echte puncheur is en ik een slechte sprinter. Dus heb ik alles op alles gezet door de laatste kilometer niet meer op kop te komen. Ik wou hem verrassen en uiteindelijk heb ik het niet zo slecht gedaan, want hij had het moeilijk om naast me te komen. Op enkele tientallen meters na was het binnen, spijtig want ik wou echt winnen vandaag. »

« Ik heb het gevoel dat ik echt een grens overschreden heb. Ik ben regelmatig ten opzichte van het kruim van het mondiale wielrennen. Gisteren vierde ik mijn 26e verjaardag en ik heb echt zin om me te tonen in dit soort wedstrijden, in deze Dauphiné voor het aanvatten van de Ronde Van Frankrijk. Ik bereik een fysieke maturiteit en het integreren van mijn trainer Samuel Bellenoue in de omkadering van Wanty-Gobert bezorgt me sereniteit. Ik heb deze periode goed voorbereid met twee hoogtestages. Ik wil echt presteren en niet uitstellen tot morgen wat ik vandaag al kan doen. Ik ga opnieuw in het offensief, misschien niet morgen, maar wel komend weekend! » 

Etappe 2 :
1. Dylan Teuns
2. Guillaume Martin
3. Jakob Fuglsang + 0:13
22. Odd Eiking + 1:48
42. Xandro Meurisse + 3:13
48. Fabien Doubey + 5:34
50. Marco Minnaard 
130. Thomas Degand + 21:54
132. Bart De Clercq

Voorlopig algemeen klassement:
1. Dylan Teuns
2. Guillaume Martin + 0:03
3. Jakob Fuglsang + 0:20
24. Odd Eiking + 1:59
40. Xandro Meurisse + 3:24
54. Fabien Doubey + 9;28
83. Marco Minnaard + 16:31
110. Bart De Clercq + 26:59
127. Thomas Degand + 32:51