Overslaan en naar de inhoud gaan

Bart De Clercq kondigt afscheid aan

Bart De Clercq kondigt afscheid aan

Bart De Clercq knoopt een eind aan zijn sportieve carrière aan het einde van wielerseizoen 2019. De Belgische 33-jarige renner komt uit voor de kleuren van Wanty-Gobert sinds 2018. Hij schreef tijdens zijn 9-jarige carrière ritten in de Ronde van Italië en de Ronde van Polen op zijn naam. De klimmer, die sinds een valpartij in januari 2018 op zoek is naar volledig herstel, blikt met veel dankbaarheid terug op de afgelopen tien jaar.


Bart De Clercq:

 
« Bijna negen jaar heb ik het geluk gehad om mijn hobby als beroep te kunnen uitoefenen. Na twee jaar op een serieuze manier te fietsen, vroeg ik pas op mijn 22e mijn eerste wedstrijdvergunning aan, zonder ambitie om er mijn beroep van te maken. Het ging sneller dan verwacht, met een overwinning in mijn eerste koers bij de beloften en contract in de opleidingsploeg van Lotto-Soudal. Zeven jaren zou ik de kleuren van de 'Lotto-ploeg' vertegenwoordigen, met heel mooie momenten, maar uiteraard ook met de inherent aan het wielrennen verbonden tegenslagen. »
 
« In 2018 begon ik aan een nieuwe uitdaging bij Wanty-Groupe Gobert. Helaas ging het op mijn tweede officiële dag in het truitje van mijn nieuwe ploeg mis. Een val met een gebroken heup (verplaatste breuk in de femurhals) als zware gevolg betekende de start van een jaar vol ellende. Na verschillende operatieve ingrepen bleek het plaatsen van een heupprothese de enige, maar meest drastische, optie. Na elf maanden ben ik zeer positief over dit kunstmateriaal in mijn lichaam. Mijn comeback in de Ronde van Oman, vier maanden na het plaatsen van de prothese, was zeer hoopgevend. Helaas kreeg ik kort nadien in wedstrijden last van een verzurend bovenbeen, in het been zonder prothese. Talloze onderzoeken boden geen antwoord op mijn klachten. Ondanks deze frustratie bleef ik doorzetten, richting de Ronde van Frankrijk. In de Dauphiné, de generale repetitie voor mijn grote doel, begon het moeilijk te worden om te aanvaarden dat mijn limieten op 80 procent van mijn volle potentiëel lagen. Ook al werke ik mijn wedstrijden naar beste vermogen af, werd het mentaal steeds zwaarder om te dragen dat alle moeite niet in resultaten omgezet kon worden. »
 
« Intussen heb ik er vrede mee genomen dat een miraculeuze genezing van de hinder in mijn been onwaarschijnlijk is, en dat ik vanaf volgend jaar in het 'gewone leven' een weg zal zoeken. Ik Ik hoop dat ik mijn ervaring als profwielrenner, in combinatie met mijn masterdiploma Lichamelijke Opvoeding, kan gebruiken in een nieuwe job. Het is spijtig dat ik mijn wielercarrière enigzins in mineur en enkele jaren eerder dan gewenst moet afsluiten. Maar globaal genomen blik ik met veel dankbaarheid terug op de afgelopen tien jaar. Ik heb er misschien niet alles kunnen uithalen, maar het was een ongelofelijke ervaring. Kortom, het is een heel mooi hoofdstuk in mijn leven geweest, maar nu is de tijd stilaan rijp voor het volgende...  »
 
 
Hilaire Van der Schueren (sportief directeur):
 
« We hebben Bart De Clercq bij Wanty-Gobert aangetrokken om, samen met Guillaume Martin en Xandro Meurisse, in het hooggebergte hoge toppen te scheren. Door zijn ongeval op 2 januari 2018 is daar helaas niks van in huis gekomen. Hij heeft enorm veel tegenslag gehad, maar heeft een grotel inzet, veel vallen en opstaan, het uiterste gedaan om zijn werk voor de ploeg te voltooien. Na lang vechten om de blessures te verslaan, heeft deze modelprof besloten om een einde aan zijn wielercarrière te knopen. Ik hoop dat hij in de wielersport blijft, nadat hij op deze spijtige manier het peloton zal verlaten. »