Overslaan en naar de inhoud gaan

Ronde van Frankrijk - J.F. Bourlart: « Een goed uitgebalanceerde selectie »

Ronde van Frankrijk - J.F. Bourlart: « Een goed uitgebalanceerde selectie »

Deze zaterdag, 26 juni, zal Intermarché-Wanty-Gobert in Brest voor de vierde keer in zijn geschiedenis aan de Grand Départ verschijnen. Tot en met 18 juli zal het Belgische team deelnemen aan de 108e editie van de Ronde van Frankrijk (2.UWT), die dit jaar in het mekka van het Franse wielrennen, Bretagne, zal beginnen. Deze editie van de Grote Ronde bevat drie aankomsten bergop, twee dagen in de Alpen, vijf in de Pyreneeën, 58 tijdritkilometers en acht ritten op maat van sprinters. 

De renners beginnen met vier dagen op Bretoens grondgebied, met twee aankomsten bergop als intro, in Landerneau en op de Mûr-de-Bretagne. De eerste van twee tijdritten staat met zijn 27,2 vlakke kilometers op de vijfde dag in Mayenne gepland. Na twee overgangsetappes in het centrum van de zeshoek, doorkruist de achtste rit de Alpen via drie beklimmingen van eerste categorie, waaronder de Col de la Colombière, richting Le Grand Bornand. De eerste week wordt met de beklimming van Tignes (21km aan 5,6%) afgesloten.

Daags na de rustdag trekt het peloton richting Valence. Deze kans voor sprinters gaat een mythische rit met een dubbele beklimming van de Mont Ventoux vooraf. De finish van deze elfde rit ligt na 200km na de afdaling van de Mont Chauve. De Ronde van Frankrijk neemt de volgende twee dagen haltes in Occitanië, in Nîmes en Carcassonne, vooraleer aan het vijfdaagse Pyreneeënoffensief te beginnen. De vijftiende rit in Andorra met de Port d’Envalira (2408 meter) als scherprechter is een aandenken aan Henri-Desgrange.
Om de laatste week aan te vatten, steekt het peloton de Ariège streek over via onder andere de beklimming van de Portet-d’Aspet. Op 14 juli staat voor de zeventiende rit een drieluik op het menu: de Peyresourde, Val-Louron en de beklimming van Saint-Lary (2209 meter), de tweede aankomst bergop. De achttiende en laatste bergrit is kort, maar intens: een passage over de Col du Tourmalet op weg naar de top van Luz-Ardiden na 129 kilometer. De tweede individuele tijdrit is vlak en 31 kilometer lang, volgt op een vlakke rit en gaat het slotcriterium op de Champs-Elysées in Parijs vooraf.

De selectie van Intermarché-Wanty-Gobert heeft in zijn rangen de Belg Jan Bakelants, ritwinnaar in Ajaccio in 2013 en geletruidrager in deze 100e editie. De 35-jarige renner neemt voor de zesde keer deel en is daarmee de meest ervaren renner in de achtkoppige groep. Louis Meintjes, achtste in de Ronde van Frankrijk in 2016 en 2017, is de Zuid-Afrikaanse beschermde renner voor het algemene klassement. Aan hun zijde bevindt zich de Nederlandse sprinter Danny van Poppel, die dit seizoen vier maal op het podium eindigde, die in de vlakke ritten op zijn broer Boy van Poppel en de Duitser Jonas Koch kan rekenen om de sprint voor te bereiden. De klimmer Georg Zimmermann, die vorige zondag nog zijn ploegmaat Koch op het podium van de Duits Kampioenschap flankeerde, maakt zijn debuut in de Tour de France. Dit geldt eveneens voor de Italiaan Lorenzo Rota en de Belg Loïc Vliegen. Deze acht mannen krijgen de sportieve begeleiding van Hilaire Van der Schueren, Aike Visbeek en Steven De Neef.
Jean-François Bourlart (CEO Intermarché-Wanty-Gobert) :
« Elk jaar opnieuw is het een moeilijke opdracht om de selectie voor de Ronde van Frankrijk te maken. Dat brengt heel wat blijdschap met zich mee, maar veroorzaakt eveneens teleurstellingen. We hebben met verschillende parameters rekening gehouden: parcours, doelen en kansen op resultaat, huidige vorm van de renners, … We hebben een goed evenwicht tussen profielen voor het hooggebergte, de sprint- en overgangsetappes gezocht. Ik ben ervan overtuigd dat we de best mogelijke groep samengesteld hebben. »

« Ons team Intermarché-Wanty-Gobert is enorm gemotiveerd voor deze Ronde van Frankrijk. De grote ronde wordt in de voortuin van onze nieuwe titelsponsor Intermarché gelanceerd, dus willen we aan de verwachtingen voldoen. Met onze geslaagde eerste Ronde van Italië in het achterhoofd willen we ons in zo veel mogelijk ritten tonen: in de ontsnappingen, in de sprint en eveneens in de bergen met Louis Meintjes. Ònze selectie is dan ook goed gebalanceerd om onze twee grote doelen te bereiken: een etappezege boeken en Louis zo hoog mogelijk op de tabellen in Parijs plaatsen. We weten namelijk allen dat hij tot twee keer toe in de top acht van het algemene klassement eindigde. »


Aike Visbeek (Performance Manager) :
« Eén voor één hebben de kandidaten voor de Tour de France laten zien klaar te zijn voor deze krachtproef.  Kijkend naar de selectie die we deze winter in ons Performance jaarplan op papier hebben gezet is er eigenlijk maar op één plek iets gewijzigd en dat is een compliment voor het Performance team. »

« Er is al het hele jaar gewerkt aan de sprinttrein rond Danny van Poppel, met Boy Van Poppel en Jonas Koch. We hebben samen met de renners de nodige analyses gemaakt en de sprinttrein wil zich bewijzen. Deze Tour de France is het examenstuk voor dit drietal. Het is geen gemakkelijke voorbereiding geweest maar het vormpeil zit na de recente weken goed en de sprinttrein zal elke kans grijpen om zich te bewijzen. » 

 « Aan de andere kant hebben we een ambitie voor het klassement met Louis Meintjes die de ervaren Jan Bakelants aan zijn zijde treft. Jan heeft in de lastige etappes in de Dauphine laten zien dat hij lang bij Louis kan blijven.  Naast dit ervaren tweetal hebben wij met Loïc Vliegen, Georg Zimmerman en Lorenzo Rota drie debutanten. Met dit drietal hopen we offensief te kunnen koersen en misschien voor een verassing te kunnen zorgen. De drie ontdekkers van de Ronde van Frankrijk hebben laten zien dat hun conditie stijgende is. »

« De renners uit de selectie hebben de Tour met hoogtestages in Italië en Andorra voorbereid en werden via de wedstrijdlijnen over het Criterium du Dauphine, de Ronde van België en de Ronde van Zwitserland klaargestoomd. Ik ben zeer tevreden over het werk achter de schermen van onze experts, we hebben een nieuw wapen met hoogwaardig materiaal geïntroduceerd en daarnaast hebben we op het gebied van voeding de afgelopen maanden stappen gezet. We hebben hard gewerkt en het doel is om de lijn van de Giro door te trekken en ons in deze Tour de France te laten zien. »

Hilaire Van der Schueren (Sportdirecteur) :
« Naar onze goede gewoonte willen elke dag de trui van Intermarché-Wanty-Gobert laten zien. Vanaf de eerste dag in het heuvelachtige Bretagne zal het alle hens aan dek zijn en ook de daaropvolgende ritten met onder andere de Mur de Bretagne zijn niet minder pittig. Onze punchers krijgen dus vanaf de start spek naar hun bek. Maar we willen vooral in de vlakke ritten met Danny van Poppel goed uit de verf komen en richten in de bergritten onze pijlen op Louis Meintjes. »

« Aan het einde van onze vorige deelname mochten we dankzij de twaalfde plaats van Guillaume Martin als achtste wagen over de Champs-Elysées dokkeren en hopelijk kunnen we dit over een aantal weken met ons Zuid-Afrikaans speerpunt overdoen. Alle renners uit de selectie hebben de voorbije weken laten zien dat ze klaar zijn voor dit evenement. Het enthousiasme om met dit achttal voor mijn 24e Ronde van Frankrijk richting Brest te vertrekken is dan ook groot. »

De selectie :
Jan Bakelants
Jonas Koch
Louis Meintjes
Lorenzo Rota
Boy van Poppel
Danny van Poppel
Loïc Vliegen
Georg Zimmermann

Sportdirecteurs :
Hilaire Van der Schueren
Aike Visbeek
Steven De Neef

Ronde van Frankrijk 2021 :
26.06 Etappe 1 : Brest - Landerneau (187 km)
27.06 Etappe 2 : Perros-Guirec - Mür-de-Bretagne (182 km)
28.06 Etappe 3 : Lorient - Pontivy (182 km)
29.06 Etappe 4 : Redon - Fougères (152 km)
30.06 Etappe 5 : Changé - Laval (27 km) (ITT)
01.07 Etappe 6 : Tours - Châteauroux (144 km)
02.07 Etappe 7 : Vierzon - Le Creusot (248 km)
03.07 Etappe 8 : Oyonnax - Le-Grand-Bornand (151 km)
04.07 Etappe 9 : Cluses - Tignes (145 km)
06.07 Etappe 10 : Albertville - Valence (186 km)
07.07 Etappe 11 : Sorgues - Malaucène (199 km)
08.07 Etappe 12 : Saint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes (161 km)
09.07 Etappe 13 : Nîmes - Carcassonne (220 km)
10.07 Etappe 14 : Carcassonne - Quillan (184 km)
11.07 Etappe 15 : Céret - Andorra-La-Vieille (192 km)
13.07 Etappe 16 : Pas de la Case - Saint-Gaudens (169 km)
14.07 Etappe 17 : Muret - Saint-Lary-Soulan (178 km)
15.07 Etappe 18 : Paul - Luz Ardiden (130 km)
16.07 Etappe 19 : Mourenx - Libourne (203 km)
17.07 Etappe 20 : Libourne - Saint-Emilion (31 km) (ITT)
18.07 Etappe 21 : Chatou - Paris (112 km)