Overslaan en naar de inhoud gaan

Ronde van Vlaanderen: Danny Van Poppel (16e) verrast zichzelf

Ronde van Vlaanderen: Danny Van Poppel (16e) verrast zichzelf

Het centrum van Antwerpen was nog in een diepe slaap toen de teambussen zich langs de Scheldekaaien verzamelden voor de start van de Ronde van Vlaanderen (1.UWT, 4/04). Vanuit hun appartementsramen konden enkele gelukkige Vlamingen aanschouwen hoe hun idolen richting de officiële start in Burcht fietsten. In deze editie van Vlaanderen’s Mooiste werd de vroege vlucht al vrij vroeg gevormd. De controlerende teams zagen het graag gebeuren en gaven de zeven renners meer dan 10 minuten voorsprong. 

Na 85 kilometer gaven de kasseien van de Lippenhovestraat en Paddestraat de intrede in de Vlaamse Ardennen aan. Het peloton bleef in formatie op de eerste hindernissen, maar knabbelde toch al heel wat van de voorsprong van de vluchters af. Het was op de Molenberg, na 153 kilometer, dat eerste schermutselingen de inleiding van een lange finale aanduidden. Op de Berendries schoof Boy Van Poppel mee met een aanval van een negental renners, een twintigtal kilometer later was het de beurt aan Loïc Vliegen op de Kanarieberg.

Niet veel later zorgde een valpartij met onder andere Pieter Vanspeybrouck voor opschudding in het peloton, terwijl de vroege vluchters nog steeds de kop van de koers animeerden. De renners van Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux, die in de Vlaamse Ardennen nog niet van het voorplan verdwenen waren, moesten daardoor richting de eerste passage van het duo Oude Kwaremont en Paterberg herpositioneren. Bovendien kreeg Danny Van Poppel te maken met schakelproblemen die hem aan de voet van de Taaienberg dwongen om van fiets te wisselen. Op deze zestiende van negentien Vlaamse hellingen slaagde Aimé De Gendt er in om het team in één van de eerste versplinterde groepen te vertegenwoordigen. Uiteindelijk streden Kasper Asgreen en Mathieu van der Poel in hun nationale kampioenentruien voor glorie in de Minderbroedersstraat in Oudenaarde. Danny Van Poppel slaagde er in om opnieuw bij de tweede achtervolgende groep aansluiting te vinden en terwijl de Deense kampioen als winnaar onthaald werd, sprintte de Nederlander naar de 16e plaats.

Danny Van Poppel:
« Het was op de Koppenberg dat ik merkte dag ik me erg goed voelde vandaag, dus nam ik me voor om goed vooraan gepositioneerd te blijven en niet te gek te doen. Mijn eerste finale in de Ronde van Vlaanderen maakte me erg enthousiast, maar ik wist dat het nog erg lang was. »

« Na de Stationsstraat kwam ik voor een dilemma te staan. Mijn schakelsysteem was in crashmodus gegaan, waardoor ik de keuze moest maken tussen een fietswissel of de Taaienberg op een grote versnelling naar boven rijden. De tweede optie leek me onhaalbaar en ik vond het zuur dat ik door dit euvel de aansluiting met de groep van Aimé verloor. Maar blijkbaar was ik echt sterk vandaag en kon ik mijn positie in de groep voor de 13e plaats terug innemen! In de sprint werd ik enkel door Sagan geklopt. Een 16e plaats in de Ronde van Vlaanderen kan wel tellen volgens mij. Ik ben zeer tevreden en ben al benieuwd wat de toekomst brengt. Als er op een dag een ruimere groep de slotkilometers ingaat, doe ik misschien wel mee voor de overwinning! »

« Ik wil op mijn elan doorgaan en mijn klassieke voorjaar met een goede prestatie in de Scheldeprijs afsluiten. Er wordt regen en wind voorspeld, dus ben ik benieuwd wat dat op het nieuwe parcours vanuit Terneuzen teweeg zal brengen. De ambitie van het team tijdens de klassieke periode is om een top 10 te behalen, maar met mijn huidige conditie leg ik de lat voor mezelf graag hoger in deze vernieuwde Scheldeprijs! »

Hilaire Van der Schueren (Sportdirecteur):
« Dit is de Danny Van Poppel die ik graag zie! Ik ben blij dat mijn werk van de afgelopen weken met hem gerendeerd heeft. We vinden het nog steeds spijtig dat hij in Gent-Wevelgem naast een top vijf greep, maar deze prestatie zal hem zeker gemotiveerd hebben. Misschien zat er nog wel meer in dan deze 16e plaats, want zonder de fietswissel aan de voet van de Taaienberg was Danny misschien wel in staat om met de eerste achtervolgende groep mee te schuiven. Een honderd procent gezonde Aimé De Gendt had daar ook zeker zijn plaats gehad. »

« Alle renners hebben hun uiterste best gedaan en we zaten van in het begin goed in de wedstrijd. Toch liep het plots fout toen we na de valpartij op weg naar de tweede passage over de Kwaremont op achtervolgen aangewezen waren en bovendien Danny door zijn fietswissel verloren. Het was een opluchting dat hij erin slaagde om de groep met Aimé te vervoegen, zodat we hen konden coachen om een top 20 plaats te behalen. Vandaag ben ik gelukkig dat we ons Vlaamse voorjaar van kasseiklassiekers in schoonheid hebben kunnen afsluiten.»

Ronde van Vlaanderen:
1.Kasper Asgreen
2.Mathieu van der Poel
3.Greg Van Avermaet +0:32
16.Danny Van Poppel +2:15
34.Aimé De Gendt
74.Boy Van Poppel +9:00
85.Loïc Vliegen
101.Taco van der Hoorn +13:00
106.Wesley Kreder
108.Pieter Vanspeybrouck